Site Loader
Garvelinkweg 2a, Zelhem

Een artikel waar ik het helemaal mee eens ben en graag toelicht waarom …

https://www.ad.nl/koken-en-eten/arts-meeste-mensen-kunnen-beter-naar-groenteboer-dan-apotheek~aa013128/

Huisarts Tamara de Weijer (36) is voorzitter van Vereniging Arts en Voeding
Voorzitter Tamara de Weijer van vereniging Arts en Voeding vind dat tienduizenden huisartsen zich in hoog tempo moeten laten bijspijkeren over de rol van voeding op de gezondheid. Als zij hun patiënten beter voorlichten en motiveren, zouden velen van hen de medicijnen kunnen laten staan.

Artikel stamt overigens al uit 2018.
Top, helemaal mee eens! Gezonde voeding zou dan duurder voor de portemonnee mogen zijn, maar zeker niet duurder dan het slikken van al die “onnodige” hoge bloeddruk en cholesterol medicijnen. Hoe vaak ik nu al niet tegen gekomen ben, dat met het veranderen van leefstijl, mensen van bovenstaande medicijnen afgekomen zijn. Dit zijn alleen nog maar de bekendste gevolgen van verkeerde voeding.

Groentes zijn zwaar onder gewaardeerd. Wij denken dat we groenten eten voor vezels en vitamines. Maar dat is absoluut niet het enige. Groentes zijn sterk alkalisch. De tegenhanger van zuur. Ons lichaam (bloedplasma en bindweefsel) verzuurd door onze huidige eetgewoontes. KoolZUURhoudende frisdranken (ook de weinig kcal bevattende soorten zoals rivella, crystal clear, sparood), bewerkte produkten zoals koek, snoep etc. ook bouillonblokjes voor een vers soepje (ga zelf kruiden gebruiken), brood/ granen, zuivel, vlees zijn sterk zuur makende produkten.
Opzich kun je deze produkten af en toe nuttigen, als er maar voldoende tegenwicht gegeven wordt. Dat doen groentes (maar ook vele andere produkten, bijvoorbeeld gedroogde abrikozen, een verantwoorde snack voor je kids en jezelf).
Meer dan de helft van je bord (zowel ’s middags als ’s avonds) zou uit groentes moeten bestaan. Liefst nog uit diverse kleuren, dus verschillende groentes. Iets wat voor onze huidige manier van leven heel lastig is …

Rineke Dijkinga in quinoa veld
Dit is wat Rineke Dijkinga (orthomoluculair voedingsdeskundige en schrijfster van 3 top boeken over “Weten van (h)eerlijk eten 1 en 2” en “Alles draait om je hormonen”) erover schrijft …

Wanneer ben je te zuur?
Je bent officieel te zuur als de pH-waarde van je bloed, urine, speeksel en/of ontlasting niet binnen de marges valt. Voor bloed zijn die marges duidelijk vastgesteld: een pH-waarde van 7,37 tot 7,45. De pH-waarden van urine, speeksel en ontlasting worden in de reguliere geneeskunde niet zo belangrijk gevonden. In de complementaire geneeswijzen wordt daar, al duizenden jaren overigens, anders over gedacht. Hoe hoger de pH-waarde van urine en speeksel, des te beter voor onze zuur-basebalans.

Hoe merk je dat je te zuur bent?

Uit het artikel van Rineke Dijkinga en de reden dat die tienduizenden huisartsen uit het gelinkte artikel mensen naar de groenteboer zouden moeten sturen i.p.v. naar de apotheek:

“Zuren die je niet kwijt kunt, worden opgeslagen in je lichaam, vooral in bindweefsel. Cellulitis, huidklachten, candida(schimmel in je darm)-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring. Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring. Chronische vormen van verzuring kunnen leiden tot bijvoorbeeld botontkalking, reuma, jicht, nier- ,gal- of blaasstenen. Het is maar net wat je zwakste plek is waar de klachten zich openbaren. Dat deze klachten ontstaan is logisch, want je totale stofwisseling gaat trager werken door verzuring en functioneert niet meer optimaal.

Wat hier nog niet duidelijk bij staat, is dat bacteriën en schimmels heerlijk gedijen in zuurder weefsel. We hebben allemaal bacteriën en schimmels bij ons! Bijvoorbeeld de lyme bacterie waar ikzelf afgelopen jaar mee te dealen heb gehad. Ik heb het afgelopen jaar het roer om moeten gooien. Ik dacht dat ik gezond at. Ik at ruimschoots alle vitamines die ik moest hebben, maar was wel compleet verzuurd (eiwitten die de lyme bacterie produceerde en mijn lever extra te verwerken had, intensief sporten, stress, langdurig aanhoudende emoties e.d. verzuren ook).
Een Ph waarde van 5,5 gaf een urine test bij mij aan. Ook de levend bloedanalyses die ik wekelijks gekregen heb lieten een schimmeltje zien, die maar kon blijven groeien omdat mijn bloedplasma te zuur was. Voor mij een complete openbaring van waar bijvoorbeeld mijn vermoeidheid, droge huid en branderige ogen vandaan kwamen. Zeker na het eten van een goede broodmaaltijd met zoetigheid.

Mijn bloedbeeld laat streep-achtige draden zien. Dit is van een schimmeltje wat kan groeien in zuurder bloedplasma. De bloedcellen zien er verder prima uit; mooi rond, gelijk van grote en los van elkaar (volgens specialist in levend bloedanalyses Izak Riedijk). De heldere witte stipjes zijn immuuncellen en de witte gegroepeerde vlekken bestaande uit stipjes zijn zo uit mijn hoofd macrofagen.
Je kunt je voorstellen dat hoe meer van die schimmel draden je hebt, hoe meer energie het voor je bloedcellen (en jou) kost om te stromen. Hoe vermoeider jij je voelt. Deze foto is drie kwart jaar na het omgooien van het roer genomen. Al stukken beter dus dan het was. Maar nog steeds verbetering mogelijk.


Het roer omgooien was niet makkelijk,.2x Per dag flinke porties groenten eten en brood laten staan is ook echt wennen. Maar ik voel me, nu bijna een jaar later, vele malen fitter. De spastische darm waar ik in 2011 al voor bij de huisarts geweest ben, is bij lange na niet meer zo spastisch nu ik alkalischer en geen gluten/ suikers meer eet. En ja, het blijft lastig in deze drukke tijd met afspraken en verplichtingen consequent te letten op en het klaar maken van alkalische gerechten. Af en toe een keer uit eten kan geen kwaad. Ik ga dit volhouden. Mezelf fit voelen, weg met o.a. die schimmel, een toffe mama/ collega en vriendin kunnen zijn is me dit zeker waard.

Herken jij mensen met dergelijke klachten? Help ze dan, door ze met deze artikelen en uitleg te stimuleren en te motiveren. Want samen kunnen we gezonder, fitter en gezelliger worden. Sluit je ogen niet voor moeilijkere (gezondere) voeding. Schakel desnoods hulp in. Gooi het roer om, ga weer echt koken en bereiden. Het kost zeker meer energie in het begin, maar het scheelt je straks vele ritjes naar de apotheek.

Voor meer info over alkalische voeding adviseer ik google. Daar is enorm veel te vinden. Hier alvast een link waar je je in kunt verdiepen. De Nederlandse zuur-base lijst voor het Alkaline eetpatroon. Succes

En o ja, je kunt me hier altijd over contacten! Graag zelfs.

Post Author: bootcampbos